Lilypie Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie 5th Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie 1st Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, August 31, 2012

Derma Darah Selamatkan Nyawa

Salam,
Ummi tak ingat la ummi jumpa artikel ni dekat mana.. Rasa macam dalam Laman Muka Buku.. Ummi share dekat sini yek.. Tentang jenis darah. Ummi berdarah O. Ummi tak pasti ummi O+ atau O-.. Hehe.. Dulu ummi ingat darah ni ada 1 jenis jek.. Kalau A, A sahaja.. Tak tau pulak ada A+ la, O- la.. hehe.. Kalau ummi tengok dekat sini, darah jenis macam O- boleh derma kat sesiapa sahaja, tapi hanya boleh terima darah dari kumpulan O- sahaja.. Jenis Darah En. Bb A+.. boleh terima darah dari kumpulan O jugak.. Nanti ummi nak periksa betul-betul la jenis darah ummi O apa sebenarnya.
Bagus jugak ada jadual macam ni, sekurang-kurangnya orang yang tak tau macam ummi ni, dah ada sedikit pengetahuan dalam jenis-jenis darah, jenis darah yang boleh diterima dan diberi. Semoga jadual ni memberi sedikit pengetahuan pada yang membaca..


2 comments:

 1. salam.....
  bila sebut pasal derma darah naik kecut perut pula yan sebenarnya penakut sikit bila tenguk darah ni.....!!!!!darah yan memang jenis o sebenarnya menderma darah ni dikirakan amalan mulia juga kan....?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wsalam,
   Kita pun sama kak.. Tak pernah lagi derma darah.. Actually bukan apa pun.. Takut kena cucuk jarum tu.. huhu.. Suami jek yg selalu derma darah dia.. Memang kerja mulia kak.. Bantu orang lain yang kita tak pernah kenal..

   Delete