Lilypie Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie 5th Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie 1st Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, April 27, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Salam, 
Semalam kan ummi ada cakap pasal projek rahsia kat sini.. Sanggup ummi cuti untuk merealisasikan projek tersebet yang pertama kali ummi buat.. Inilah hasilnya..


Sebulan lebih ummi cari resepi paling mudah nak buat chocolate moist cake.. akhirnya jumpa yang ini.. Senang banget nak bikin.. Yang penting tak pakai telur. Dan yang bestnya tak payah guna pakai mixer or blender pun.. Just kacau pkai whisk jek.. Rasapun sedap.. Besday boy cakap best cuma kurang manis sket.. Tapi bila dah makan dengan topping ok jek. Untuk percubaan kali pertama bagi suri rumah amatur macam ummi ni, kira boleh dibanggakan..ayat puji diri sendiri,, heheh Untuk topping pun ummi cari yang paling mudah.. Sebab semua pertama kali, tu yang herot berot jek rupa kek tersebut.. Deco pun tak seberapa.. hehe Apapun ummi puas hati untuk percubaan pertama ummi ni.. Next time boleh buat lagi,. 
Jom tengok resepi yang ummi ambil dari sini.
 Selamat Mencuba..

Bahan : loyang 6-7 inci

    * 1 cawan tepung gandum
    * 1 sudu kecil baking powder
    * 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
    * 1/2 cawan serbuk koko - ummi guna Van Houlten     * 2 sudu besar susu tepung
    * 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
    * 1 cawan gula perang
    * 1 sudu kecil esen vanilla
    * 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - ummi guna chocolate
    * secubit garam
    * 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung - ummi guna minyak jagung     * 1 sudu kecil cuka atau jus lemon - ummi guna jus lemon

Cara membuatnya :

   1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
   2. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar.
   3. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
   4. Masukkan air sejuk dari peti ais, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco @ chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
   5. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
   6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
   7. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran. 

TOPPING
1 tin susu pekat
90gm serbuk koko
100ml minyak jagung atau butter cair - ummi guna minyak jagung 1 tsp esen vanilla

Di dalam periuk, panaskan susu sebentar. Ayakkan serbuk koko ke dalam susu, terus kacau rata. Masukkan minyak/butter cair dan vanilla. Kacau sehingga rata dan berkilat, lebih kurang 5 minit. Biarkan suam baru tuang atas kek yang telah sejuk. Hias ikut suka.

No comments:

Post a Comment