Lilypie 5th Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, December 31, 2012

2012 Hampir Ke Penghujung

Salam,
Hujan rahmat sedang turun mencurah-curah dengan lebatnya 
di bumi Johor Bahru pada petang tahun baru..
Alhamdulillah...
Nyaman dan sejuk jek rasa..
Tahun 2012 akan melabuhkan tirainya dalam beberapa jam sahaja lagi..
Cepat sungguh masa berlalu..
Pejam celik.. Pejam celik.. Sudah ke hujung tahun.. 
Meninggalkan 1001 kenangan pahit dan manis.
Bagi ummi sekeluarga tiada satu hari pun dalam tahun ini yang pahit..
Syukur kepada Allah SWT yang mengurniakan kehidupan yang bahagia buat ummi sekeluarga..
Semoga tahun 2013 kehidupan kami bertambah baik..
Dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik..
Azam tahun baru ummi?
Ummi ingin menjadi muslimah yang lebih baik dari tahun ini.
Insyallah ummi akan berusaha lebih ke arah itu..
Oh, ya.. tahun 2013 akan bertambah lagi sejarah dalam hidup kami.
Di mana tahun 2013 kami akan menghantar Sweet Little Qusyairi ke Playschool..
Insyallah semoga semuanya baik-baik sahaja..
Kepada rakan-rakan yang sudi singgah ke blog picisan ummi,,
Terima kasih diucapkan..
Semoga kalian juga diberi kebahagiaan dan kesihatan yang baik..
Amin Ya Rabbal Alamin..

Selamat Tinggal 2012 Yang Manis
Selamat Datang 2013 Yang Menawan

Selamat Bercuti Kepada Yang Bercuti
Johor Tak Ambil Cuti Tahun Baru
Jadi, Selamat Bekerja Untuk Ummi.. Huhu..

Hasil Tabungan 2012 = RM 102.50 =)



Friday, December 28, 2012

Perkongsian Jumaat #11

ROMANTIK GAYA SAIDINA UMAR DAN ISTERINYA - Sumber : Rahsia Perkahwinan

Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab r.a., terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel.

Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun marah balik isterinya kerana membebel. Si isteri pula menjawab. Si suami mula meninggikan suara.

Dari situlah mereka bertengkar dan bergaduh saban hari. Lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya sudah melampau. Memandangkan keadaan rumahtangga mereka semakin parah, si suami pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas.

Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Katanya dalam hati, kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku.

Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, “Apa hajat kamu datang ke mari?”

Si suami tadi menjawab, “Aku datang hendak mengadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu.”

Saidina Umar tersenyum lalu berkata : “Tidak patut kalau aku tidak sabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak makanan untukku, membasuh pakaianku, bersabung nyawa melahirkan zuriat untukku, menjaga anak-anakku dan dia tempat aku mendapat hajatku? Sabarlah, sesungguhnya keadaannya itu tidak lama (nanti akan baik sendiri).”

Itulah cara Sayidina Umar menghargai layanan dan khidmat bakti isterinya yang begitu setia setelah sekian lama bersusah payah menguruskan rumah tangga. Diam Umar adalah diam tanda sayang, paling-paling Umar hanya tersenyum mendengar bebelan isterinya itu. Itulah romantik cara Saidina Umar. Dibiarkannya isterinya membebel untuk meluahkan perasaannya. Bebelan isterinya juga adalah bebelan sayang, bebelan tanggungjawab dan keprihatinan, bukannya marah-marah yang menjatuhkan maruah dan tidak sampai ke tahap menderhaka kepada suami.
 
NotaUmmi: Seronok baca kisah ni.. Ummi bersyukur En. Bb selalu layan kerenah ummi yang kadang-kadang agak mengada-ngada sikit.. Hehe.. Maaf yek Bang,, 

Wednesday, December 26, 2012

Hari Pertama Qusyairi Berorientasi

Salam,
Selamat Pagi Rabu dan selamat kembali bertugas kepada yang bekerja.. hehe
Pagi tadi, ummi dah selamat hantar buah hati ummi, Ahmad Qusyairi dekat Playschool CIC .
Huhu.. Terharu, sedih, risau semua bercampur baur dalam hati.. 
Qusyairi akan berorientasi selama 3 hari bermula hari ini hingga hari Jumaat..
Dari pukul 8.30 pagi sehingga 12.30 tengahari.. 4 jam sahaja..
Lepas tu beliau akan mula bersekolah sebenar pada 2hb Januari 2013..
Pagi tadi beliau selamba sahaja.. Bangun pagi.. Mandi.. Semua berjalan dengan lancar..
Tiba di kawasan sekolah, pergi sarapan dulu.. Makan ayam goreng, telur goreng dan bihun goreng beserta secawan milo suam.. Ummi bekalkan juga sepeket biskut dan air masak..
Semalam dah kemas beg dan alat tulis.. Semuanya bertulis nama.. 
Baju, pampers dan tuala juga ummi bekalkan.. 
Apabila sampai di sekolah, beliau selamba beri salam dan terus masuk..
Ummi suruh salam Teacher-teacher, dia ikutkan..
Lepas tu,, huhuhuu... bab ni yang sedih.. Huwwwaaa..
Beliau dengan selambanya terus jalan menyertai rakan-rakan baru yang belum dikenali itu,,,
Meninggalkan ummi dan En. Bb tersipu-sipu di depan pintu,.. Huwwaa,,
Setelah dua tiga kali dipanggil baru beliau berpatah balik untuk bersalam dengan ummi dan En. Bb..
Itu pun dengan mata memandang ke arah rakan-rakan dan segala macam benda dalam sekolah tu..
Huwaaaa... anak ummi dah besar.. Baik sangat dia..
Ummi dah standby nak cuti hari ini kalau- kalau dia menangis atau apa-apa..
Tapi ummi lega, dapat tinggalkan dia dengan sedikit rasa tenang di hati..
Tak sabar menanti jarum jam menginjak ke nombor 12.30 tengahari.. =)
Ya, Allah.. Peliharalah anakku Ahmad Qusyairi walau di mana jua dia berada..
Walau apa jua yang dilakukannya.. Lindungilah dia dari segala mala petaka dan gangguan syaitan..
Aminn..


Monday, December 24, 2012

Deko-Deko Bersama Qusyairi

Salam,,
Ohhh.. mood bercuti.. pejabat ummi hari ni sunyi.. Ramai yang ambil peluang sambung cuti.. 
Ummi tetap berkhidmat untuk anak bangsa.. hehe.. Yang sebenarnya cuti tahun ku sudah habis.. T_T
Semalam pagi ummi sekeluarga lepaking di rumah sahaja.. Sebelah petang baru keluar merayap,,
So, pagi semalam gigihlah kami bersuami isteri kemas bilik anak bujang sorang ni.. Dah dekat setahun duduk rumah ni, baru semalam baru dapat fully kemas bilik dia.. Memikirkan lusa dia dah nak hantar dia ke minggu orientasi.. Iye.. budak masuk Playschool sekarang ni pun ada minggu orientasi.. huhu.. Ummi berdebar.. Ummi risau.. Ummi sedih.. Tapi hari ni takmo cerita pasal perkara tu dulu,, Ummi nak share bilik pertama anak ummi.. Ahmad Qusyairi..

Dari arah pintu
Almari baju tu beli dekat Tesco harga RM69.90
Kereta kecil ada muka "smile", hadiah dari atuk n nenek.. Buzz Lite Year En. Bb punya.. hehe
Wall Sticker pun beli dekat Tesco, sepeket RM 8.90.
Kawan-kawan Qusyairi dah bertenggek sesama sendiri.. Softball beli dekat IKEA, RM12.90.
Kereta Hitam, hadiah daripada Ayah dan Ummi.
Sudut Mengenal Abjad
Dart ni beli dekat DAISO, RM5.00.. Muncung dart tu magnet aje...
 Bila dilihat-lihat semula.. Wallahh.. kemain banyak mainan budak tecik tenonet ni..
Tapi sebenarnya bilik ni tak complete lagi.. Kami tengah plan nak beli rak buku..
Sebenarnya buku-buku dia sekarang ada duduk dalam box-box bawah tingkap tu..
Belum keluarkan lagi.. Ni dia dah nak sekolah, mesti kena beli cepat-cepat..
Ok, sekian Deko-Deko Bersama Qusyairi Minggu Ini,, Ecehhh... Hehe..

Peace Yoooo.. Saya nak pegi sekolah hari Rabu ni..


Monday, December 17, 2012

Petua Tak Mahu Bagi Tangan Berbau Lepas Makan Durian

Salam..
Pertama kalinya ummi nak berkongsi petua.. Hehe..
Ummi baru praktikkan hari ini, dan berjaya..!!!
Rasanya dah ada yang tahu kot.. Ummi jek baru tau ni...
Tapi tak kira, nak share juga.. hehe..
Last week, ummi dengar dekat Sinar FM..
Ada pendengar share, jika tak mahu tangan berbau lepas makan durian,,
Ada caranya iaitu basuh tangan pakai air yang mengalir dari kulit durian..
Pagi tadi ada staf yang bermurah hati, bagi kami 2 biji durian,,
Makanlah kami berempat, actually staf ada 6 orang..
Tapi yang makan 4 orang aje.. Untung-untung.. Hehe,,
Lepas makan tergeraklah hati ummi nak cuba petua yang ummi dengar tu..
Kebetulan kawan-kawan sepejabat ummi tak tau petua tu,,
Kami pakat-pakat cuba sama-sama..

Caranya macam ni,,,
Dengan izin Allah SWT.. lepas basuh tangan tanpa pakai sabun, 
memang tak bau pun durian kat tangan..
Subhanallah.. Kami teruja betul.. Kagum pun yek juga..
Biasanya ummi dengar kalau tak mahu badan panas lepas makan durian,.,
Boleh minum air dalam kulit durian tu..
Rupanya kulit durian tu ada lagi kegunaan lain..
 Indah betul ciptaan Allah SWT..
Kalau ada kawan-kawan yang baca blog ummi ni, tak penah tau pasal petua ni,,
Bolehlah makan durian dan cuba petua ni.. Insyallah mesti jadi punya,,


Friday, December 14, 2012

Perkongsian Jumaat #10

Salam,
Alhamdulillah masih diberi peluang menghirup udara segar pagi ini dengan keizinan Allah SWT..
Jika kelmarin tarikh yang cantik dalam kalendar biasa iaitu 12.12.12, 
Hari ni pula tarikh yang sangat cantik dalam kalendar Hijrah iaitu 1.2.34 iaitu 1 Safar 1434H Subhanallah.. 
Rasa-rasanya dah lama ummi tak berkongsi sedikit ilmu yang ummi baca dari Laman Muka Buku.. Semoga kita sama-sama mendapat manfaatnya.. Insyallah..



Wednesday, December 12, 2012

DuaBelasDuaBelasDuaBelas #121212

Salam,
Cantik tarikh hari ni.. Alhamdulillah.. 
Masih diberi peluang untuk menghidup udara di bumi Allah SWT ini.. 
Dan berpeluang menikmati kekuasaan dan anugerah Allah SWT..
Ramai yang menyambut anniversary dan birthday hari ini..
Sempena tarikh yang cantik ni, Ummi nak join satu GA..
Dianjurkan oleh MamaZN sempena birthday Abg Zack &Nayli BamBam yang chumel..
Rasa-rasanya dah lama tak join apa-apa GA.. 
Dengan lafaz bismillah, ummi sertai GA ni..

Syarat-syarat pun mudah sahaja:

[1] Anda adalah follower blog ini

yang takde blog pun bleh follow jugak ;) 
klik button 'follow' dan ikut arahan seterusnya :)

[2] Tinggalkan emel @ id fb

Tarikh tutup : 15/12/12 (jam 15.12petang)
 
  Wish us luck =)
 
 
 

Tanpa Bicara #13

Adakah dia bakal Penjaga Gol No. 1 Kebangsaan?
Tidak mustahil.. Insyallah.. Aminn.. =)



Tuesday, December 11, 2012

Dugaan.. =')

Salam,,
Allah S.W.T kalau nak bagi dugaan dekat kita tak kira bila, dekat mana atau bagaimana..
Semalam petang selepas lunch, dalam pukul 2 lebih, dekat pejabat ummi hujan turun selebat-lebatnya. Disertai dengan angin dan guruh,, Tiba-tiba kawan ummi panggil ummi suruh tengok kereta yang ummi parking betul-betul bawah bangunan kolej..
Ummi yang tak tahu hujung pangkal pergilah tengok dari jauh jek..
Nampaklah ada tingkap dari hostel jatuh betul-betul depan kereta ummi..
Tapi ummi tak perasan apa-apa yang tak kena dekat kereta ummi..

Ummi pergi dekat-dekat.. Huwwaaa..
Baru nampak dengan jelas apa yang terjadi.. huhu..

Lampu dan Cover Lampu depan Pecah,
Bumper koyak, fender tepi kemek dan lari sedikit..

Memang Allah SWT nak duga kami,, Di tengah-tengah bulan di mana gaji lagi 2 minggu..
Di mana bila dapat gaji nanti bonus pun dapat juga.. Insyallah..
Di mana bumper kereta tu baru tukar dan duit terbang bukan sedikit..


Alhamdulillah.. Allah SWT bagi dugaan kecil supaya kami suami isteri beringat..
Perlu muhasabah diri.. Perbaiki mana-mana lompong dalam diri kami..
Atas nasihat rakan-rakan, kami akan cuba dapatkan gantirugi daripada pemilik bangunan pejabat kami.. Sebabnya kami menyewa sahaja di sini.. 
Insyallah semuanya akan baik-baik sahaja.. 
Kepada rakan-rakan ummi yang prihatin, terima kasih diucapkan..
Doakan agar kami dapat menempuhi dugaan ini dengan redha.. Aminn..





Monday, December 10, 2012

Pemanggang Ajaib

Salam dan Selamat Hari Isnin..
Adakah hari ni hari Isnin Yang Biru untuk anda? Hehe,,.
Ramai rakan-rakan blog yang ummi tengok dah up pasal cerita Pemanggag Ajaib ni..
Ummi baru nak cerita hari ini.. Padahal belinya dah lama juga..
Dah rasmikan dah pun..Hehe.. Tapi gambar  yang di bawah ni, ummi ambil daripada En. Google..
Tak teringat nak ambil gambar yang ummi punya sebab masa tu kemain excited nak guna.. hehe
Terima kasih kepada tuan puan gambar.. Ummi beli dengan rakan pejabat ummi..
Yang bestnya setiap pembelian disertakan dengan resepi memasak menggunakan pemanggang ni,,
Ummi dah rasmikan ummi punya pemanggang ni dengan masakan ala-ala barat gitu..
Tak pernah buat daging bbq.. Bila dah beli pemanggang ni, haruslah cuba kan..
Dengan gigih sebelum hari perasmian tu, ummi dan En. Bb cari resepi buat daging bbq yang paling simple iaitu beli jek sos bbq jenama Knorr.. Heheh..
Cuma ummi tambah letak halia n bawang putih sikit..
Perap 3 jam dalam peti ais..
 Lepas tu kukus, grill, panggang..
Kukus, grill, panggang,, heheh


Dan inilah hasilnyaa... Tarraaaa...


Menu: Daging Panggang Hangus, Kentang Wedges, Salad & Spaghetti Carbonara

Memandang kami masih tak berapa pandai guna pemanggang tu,
daging yang pada mulanya elok, terhangus pulak sebab terlebih panggang.. Hehe..
Takpelah, baru cubaan pertama.. Lepas ni ada masa lagi kita boleh cuba,,
Ummi ingat nak try buat kuih bakar pulak pakai pemanggang ni..
Kalau jadi, ummi share dekat sini, kalau tak jadi..
Faham-faham jekla yek.. Huwwaaa....

Sunday, December 9, 2012

Kerja di Hari Ahad

Salam Hujung Minggu..
Wahh,, Satu pencapaian yang hebat,, Update entry di hujung minggu,, Hehe..
Actually ummi sedang bekerja sekarang ni,,
Menjadi fasilitator untuk satu program pelajar..
Sekarang ni, budak-budak ni tengah buat aktiviti dalam kumpulan,,


Ummi cilok-cilok masa update satu entry.. Hehe..
En. Bb pun kerja jugak hari ni,,
Sejak pagi tadi., Ummi mula petang..
Tinggallah En. Q di rumah Madam Emak,,
Sebak dia kena tinggal tadi..
Tapi ummi tahu kejap jek tu.. Hehe..

Gambar hasil rembatan di FB adik ummi.. hehe
 Tengok tu.. Kemain... Berjersi Malaysia..
Ambil semangat untuk Perlawanan Malaysia vs Thailand malam ni,,
Tak sabar nak tengok.. Selamanya Sokong Malaysia...
Nak sambung tugas balik.. Sesi perbincangan pulak lepas ni..
Cau Cin Cau.. =)


Saturday, December 8, 2012

Belon Pasar Malam

Salam,
Wahhhh.. kemain rajin ummi menaip entry di pagi hari cuti..
Godek-godek telefon genggam, jumpa gambar ni..
 

Lepas tu teringat pulak hari ini, hari Sabtu,,
Petang ni dekat rumah Madam Emak ada Pasar Malam..
Dulu-dulu rajin pergi dengan kakak atau adik ummi..
Sekarang tinggal kenangan aje., 
Kalau sesekali tido rumah Madam Emak hari Sabtu malam, baru kami singgah..
Nape ummi panggil belon tu belon pasar malam?
Ummi biasa jumpa belon tu dekat Pasar Malam jek..
Beli satu RM1.00.. Murahkan?
Ni beli dekat Pasar Malam Taman Dahlia..
Sebelah taman jek dengan rumah Madam Emak..
Pasar Malam kat sini hari Rabu..
Actually setiap kali pergi, En. Q memang selalu ngecek ummi dan ayah beliau nak beli belon ni..
Hari tu belikan jugak.. Tak sampai hati.. Lagipun bukan mahal sangat,,
Elok lah dia minta yang murah ni, karang dia minta yang mahal-mahal.. Langsung tak beli..
Ummi cakap dengan En. Bb, belikan satu, nanti akan-akan datang entah ada entah tak belon camni..
Sekarangkan belon-belon camni dah kurang.
Yang selalu nampak belon Angry Bird, UpinIpin..
Mahal pulak tu harga...
Dulu-dulu masa zaman kanak-kanak ribena...
Rasa-rasa macam ummi tak pernah ada pun.. 
Sebab daripada beli belon, baik beli mee goreng RM1..
Kenyang makan.. Betul tak??? Heheh...


Friday, December 7, 2012

Qusyairi & Friends!!!

Salam,
Hari ni rehat lama sikit.. Ada masa update la entry lagi..
Walaweh 2 entry dalam sehari.. Cayalah ummi.. hehe..
Actually gambar ni dah lama.. Tak ingat bila ambil.. Tapi mesti-mesti masa weekend..
Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi singgah blog picisan ummi ni...
Even jarang update, hari-hari ummi singgah rumah kawan-kawan cuma tak tinggal jejak sahaja.. 

Semua-semua tu kawan Qusyairi..
Dia tutup muka sebab tak nak interframe.. Bagi can dekat kawan-kawan.. hehe
Ada satu jek yang kawan ummi satu ketika dulu,,
Dan ada satu jugak yang memang kami beli untuk beliau,,
Patrick kami beli dekat Melaka,,
Yang kaler hijau mata tiga tu En. Bb bagi ummi masa zaman dolu-dolu.. hehe
 Ummi turunkan dekat Qusyairi..
Yang Spiderman & AngryBird, Madam Emak n Mr. Abah yang beli untuk cucu mereka..
Anak lelaki punya patung, takkan ada lah Teddy Bear or Barbie bagai.. 
Sekarang kawan-kawan Qusyairi dah duduk dalam bilik..
En. Bb dah siap deko bilik anak bujang ni,,,
Tapi takde katil jek lagi,,
Nanti ummi buat entry pasal bilik En. Q pulak yek..
Selamat Berhujung Minggu.. =)           












 






Durian Crepe Vs Duren Duren

Salam,
Woowww.. Lama sudah tak update blog...
Entry pertama di bulan Disember.. Banyak betul entry tertunggak..
Entry ke Sabah pun tak habis cerita.. huhuhu,, 
Sedih betul ummi dengan blog ummi dan diri ummi sendiri.. huhu..
Bulan Disember tahun ni dah macam bulan Durian..
Mana-mana pergi mesti nampak orang jual durian..
Dekat pejabat ummi, hari ni ada pesta durian..
Sseorang kena bayar RM10..
Tapi ummi tak join sebab dah makan banyak dekat umah Madam Emak.. 
Free aje tak payah bayor.. hehe
Lepas tu, banyak betul menu-menu terhasil daripada durian,,
Yang paling menjadi fenomena sekarang Durian Crepe..
Tengok FB ramai yang update pasal DC ni,,
Tengok blog pun macam tu jugak..
Semua orang berlumba-lumba nak makan n ada jugak yang belajar buat,,
Yekk.. ummi jugak tidak terkecuali,,
Tapi rasa-rasanya bukan ummi,,, En. Bb.. haha
Semalam dapat jugak merasa apa itu Durian Crepe..
Kesiankan.. hehe..
Ummi beli dengan kawan ummi..
Kawan ummi pulak beli dengan kawan dia.. paham tak ek.. hehe
1 pack/7pcs = RM10.00
Tu jari En. Bb yek.. hehe
Kesimpulannya, ummi makan segigit sahaja.. hehe
En. Bb makan 4 biji.. selebihnya bagi member pejabat rasa.
 Rasanya not bad... Sedap.. Rasa durian yang sangat ketara..
Ada durian dalam tu,, Dari 5 bintang, En. Bb bagi 4 sahaja.. 
Oklah kan.. Sekurang-kurangnya bila orang tanya dah makan DC ke belum..
Kitaorang pun leh bangga cakap dah makan.. hehe.
Tapi DC ni tak memenuhi cita rasa..
En.Bb cakap Duren Duren lagi sedap..
Nak tau tak apa itu Duren Duren..

Duren Duren yang ada anak panah tu

 Duren Duren ni Donat yang ada inti durian,,
Boleh beli dekat Big Apple..
Inti dia sama jek ngan DC.. Yang bezanya, DC kulit lempeng,,
DD kulit donat,, Untuk DD, En. Bb bagi 5star..
Ha, dah nampakkan dia lebih suka yang mana..
Ummi pulak, dua-dua ummi tak berkenan... Haha